Napoje roślinne to bardzo często stosowany zamiennik mleka w diecie eliminacyjnej lub wegańskiej. Napój roślinny i mleko roślinne to nazwy stosowane zamiennie. Czy słusznie tak się dzieje?
Napój roślinny a mleko roślinne
W dietach, w których eliminowane jest mleko, pojawia się potrzeba zastąpienia go w przepisach kulinarnych. Często stosowane nazwy to mleko ryżowe, mleko sojowe, mleko owsiane, mleko migdałowe i inne nazwy na mleko roślinne. Czy można te produkty traktować jako mleko roślinne? Jest to bardzo popularne określenie, jednak nieprawidłowe w świetle przepisów prawnych.
Napoje roślinne – prawidłowe nazewnictwo
Nazwa mleko jest według prawa zarezerwowane wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Wprowadzanie do obrotu i reklamowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, zamienników mleka, jako mleko roślinne jest niezgodne z prawem Unii Europejskiej. Płynne zamienniki mleka pochodzące z roślin powinny występować jako napoje roślinne, a nie jako mleko roślinne.
Napoje roślinne polecane w wielu dietach
Napój roślinny jest dobrym wyborem dla osób, które muszą wykluczyć z diety mleko krowie ze względów zdrowotnych. Przyczyną sięgania po napój roślinny mogą być nietolerancje i alergie pokarmowe. W wegańskich przepisach śniadaniowych czy deserowych często występuje napój roślinny jako zamiennik mleka zwierzęcego. To właśnie w tych przepisach występuje nieprawidłowa nazwa mleko roślinne. Napoje roślinne to też jeden ze sposobów radzenia sobie z nietolerancją laktozy, ponieważ w naturalny sposób napoje roślinne nie zawierają cukru mlecznego.
Napoje roślinne szeroki wybór
Zamawiając zakupy z dowozem Organic Market można wybierać z szerokiej oferty na ekologiczne napoje roślinne. Pierwszym kryterium wyboru może być obecność cukru i innych słodzików, a drugim wyjściowy produkt, z którego powstaje napój roślinny. Bardzo popularne napoje roślinne powstają z ryżu, migdałów, kokosa, soi czy owsa. Smaczne napoje roślinne powstają też z orzechów laskowych, konopi siewnych, nerkowców czy orkiszu. Tak zwane mleko roślinne może być wzbogacone w białko, wapń oraz witaminy D i K. Smakosze lubią też napoje roślinne z dodatkiem wanilii i kakao.
Jakie wartości odżywcze mają napoje roślinne?
Według badań naukowych napoje roślinne takie jak: napój sojowy, napój migdałowy i napój owsiany mogą być w diecie źródłem steroli roślinnych. To związki zapobiegające zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. Napój sojowy można porównać do mleka krowiego pod względem zawartości białka. Ten napój roślinny jest także bogatym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych. Napój sojowy jest też źródłem fitoestrogenów. To bardzo ważny składnik dla kobiet cierpiących na dolegliwości okołomenopauzalne.
Wartość odżywcza napoju roślinnego zależy od surowca, z którego powstaje. Wpływa na nią tez dodatek substancji dodatkowych.
Napoje roślinne eko
Zakupy z dowozem Organic Market oferują wyłącznie ekologiczne napoje roślinne. Ekologiczne napoje roślinne powstają z surowców z certyfikatem ekologicznym. Przy uprawie tych surowców nie wolno stosować nawozów sztucznych ani pestycydów. Napoje roślinne powstają w technologii wykluczającej napromieniowanie produktów promieniami jonizującymi, chemiczną obróbkę i stosowanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) i ich pochodnych. Napój roślinny ekologiczny nie może zawierać syntetycznych, sztucznych dodatków do żywności takich jak: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje słodzące, wzmacniacze smaku i zapachu.