Zdrowe odżywianie jest podstawą zdrowego tryby życia. Niezależnie od tego czy uprawiamy jakiś sport, chcemy zmienić swoją sylwetkę, czy zrzucić wagę. Zdrowe jedzenie jest fundamentem wpływającym nie tylko na nasz wygląd ale też samopoczucie i wydajność umysłową.
Mało, ale treściwie.
Niezależnie od naszych priorytetów, od tego czy chcemy zrzucić, utrzymać, cz zwiększyć wagę, powinniśmy stosować ten sam system dostarczania jedzenia do naszego organizmu. Nasza dieta powinna być podzielona na kilka mniejszych posiłków jedzonych co kilka godzin, tak aby nasz organizm przez cały dzień otrzymywał składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i całe zapotrzebowanie kaloryczne dostarczają do organizmu w dwóch, trzech posiłkach. Oczywiście istnieją różne warianty diet, jak na przykład IF (iIntermitten Fasting), w którym wyznaczmy sobie kilka godzin w czasie dnia na załadowanie wszystkich kalorii i makroskładników, całą resztę dnia spędzają na poście, jednak w przypadku klasycznej diety bardzo ważne jest to aby jeść mniej i częściej.
Podstawowe zasady wyliczania diety.
Jednym z podstawowych parametrów każdej diety są kalorie. Zależnie od tego jaki mamy cel bycia na diecie wybieramy różną kaloryczność diety. Jeśli chcemy utrzymać wagę, nie zależy nam ani na redukcji tkanki tłuszczowej, ani na budowaniu masy mięśniowej powinniśmy wyliczyć sobie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i ułożyć dietę tak aby jej kaloryczność równała się ze wskazaniem kalkulatora zapotrzebowania kalorycznego. Jeśli chcemy budować masę mięśniową musimy dostarczyć do organizmu więcej kalorii i makroskładników, dlatego taka dieta będzie bardziej kaloryczna. Analogicznie dla sytuacji w której chcemy zredukować tkankę tłuszczową, musimy odjąć kalorie od dziennego zapotrzebowania kalorycznego, tak aby organizm pozyskiwał energię z rozkładu tłuszczu, a nie dostarczonego do organizmu pożywienia.
Jak zacząć?
Dla osoby która nigdy nie miała do czynienia z procesem układania diety napisanie jej pod siebie może być problematyczne. Osoby z doświadczeniem, znające swój organizm, produkty i metody dietetyczne nie będą miały problemu z pisaniem diety pod siebie. Co z osobami które nigdy tego nie robiły? Oczywiście można się tego nauczyć i spróbować samemu. Pomocne będą wtedy wszelkiej maści kalkulatory zapotrzebowania kalorycznego, kalkulatory BMI, oraz kalkulatory produktów, pokazujące skład każdego produktu. Jeśli jednak nie chcemy się w to bawić polecam udać się do specjalisty od dietetyki. Usługa oczywiście będzie nas kosztować, całkiem prawdopodobne, że niemało, jednak bez żadnego wysiłku dostaniemy gotową rozpiskę jak i co jeść.