Co jedzą profesjonalni sportowcy?

przez kuba
347 wyświeltenia

Według niektórych specjalistów zdrowa dieta sportowca to nawet 50% sukcesu. Znaczenie zdrowego odżywienia wzrasta z każdym kolejnym rokiem i różni się znacznie od dawnych czasów. Profesjonalni sportowcy mogli kiedyś nawet spożywać alkohol. W obecnych czasach to niedopuszczalne, a lista wykluczonych środków spożywczych stale się powiększa. Sportowcy zatrudniają nawet specjalnych dietetyków, którzy planują im poszczególne posiłki. Z czego składa się dieta sportowca i czego powinni się najbardziej wystrzegać?

Czego unikają sportowcy? 

Podstawową zasadą jest brak wszelkich używek. Co ciekawe nie zalicza się do nich jedynie papierosów czy alkoholu. Używką są teraz nawet słodycze czy czerwone mięso. Profesjonalni sportowcy odrzucają ze swojej diety wszelkie przetworzone produkty. W ich składzie występuje za dużo cukrów i tłuszczy, a lista konserwantów jest dłuższa niż poradniki bukmacherskie. 

Rośliny jako podstawa diety 

Co zaskakujące to nie mięso powinno być podstawą diety, ale wszelkie warzywa i owoce. Nie zaszkodzi dodatkowa porcja węglowodanów w postaci ryżu, kasz wszystkich odmian czy ziemniaków. Te ostatnie często są podważane, ale dietetycy nie zauważyli istotnej różnicy w masie ciała po ich stosowaniu. Dla sportowców szczególnie ważne są rośliny zielone, zawierające chlorofil, zwłaszcza jeśli chodzi o sporty wytrzymałościowe. Idealne rankiem będą płatki owsiane z dodatkiem owoców, które zawierają zdrowe cukry, czyli fruktozę. 

Mięso i ryby

Mięso to świetnie uzupełnienie w diecie żelaza, wapnia, ale przede wszystkim białka. Sportowcy na diecie wegetariańskiej mają ciężej uzupełnić niedobory, przez co muszą spożywać więcej fasoli czy ciecierzycy. Należy odróżnić białe mięso od czerwonego. To drugie przydatne może okazać się w kulturystyce, ale już niekoniecznie przy podnoszeniu wytrzymałości. Ryby  to z kolei najlepsze możliwe źródło kwasów omega, które wspomagają układ odpornościowy.

Dodatkowe suplementy 

Czasami tradycyjne produkty spożywcze mogą sportowcowi nie wystarczyć. Może się on wspomagać dodatkową porcją białka serwatkowego czy sojowego, zwłaszcza w przypadku sportów siłowych. Pomocna jest też kreatyna. Dla polepszenia efektów można dorzucić jeszcze beta-alaninę i aminokwasy rozgałęzione BCAA. Niedobory można zniwelować używając dodatkowych witamin i minerałów. Zwłaszcza popularna zimą jest witamina D, która jest dostarczana wyłącznie poprzez słońce i bardzo rzadko używane produkty. 

Dieta uzależniona od sportu 

Nie ma uniwersalnej diety dla każdego sportowca. Posiłek biegacza krótkodystansowego powinien znacznie odróżniać się od długodystansowego. Dieta tancerki na lodzie powinna być skromniejsza niż kulturysty. Profesjonalni sportowcy nie powinni inwestować w niesprawdzone diety, dające natychmiastowe efekty. Najlepiej gdy zatrudnią odpowiedniego dietetyka, a jeśli chcą oszczędzić pieniądze to na rynku istnieje tysiące książek uznanych lekarzy. Im sportowiec szybciej przerzuci się na zdrowe odżywianie, tym lepsze wyniki osiągnie. 

5/5 - (7)

ZOBACZ RÓWNIEŻ